Een gebouw dat blijft
Waarom een nieuwe H.B.S. ? Next (right).

-3-

Op vrijdag 16 september 1887 begonnen enkele timmermannen met het afbakenen van de omtrek van een nieuw schoolgebouw op de hoek van de tegenwoordige Golziusstraat en de Martinussstraat.

Dat er geen hoogwaardigheidsbekleder maar een arbeider de eerste spade in de grond stak, was tekenend voor de problematische realisatie van de Rijks Hoogere Burger School. De onderhandelingen tussen de gemeente Venlo en het Rijk waren lang en moeizaam geweest.


De voorloper van de Venlose HBS was de Hogere Stadsschool, die in 1852 werd gehuisvest in een pand aan de westzijde van de Markt. In 1865 besloot de Venlose gemeenteraad de Hogere Stadsschool om te zetten in een driejarige, gemeentelijke HBS.

Het leerlingenaantal steeg van 29 in 1866 tot 83 in 1870. Hierdoor ontstond er echter plaatsgebrek in de slecht onderhouden school.


Naast de slechte toestand van het gebouw was het grootste probleem van de Venlose HBS

het gebrek aan continuïteit in het lerarencorps.

De gemeenteraad vergaderde in 1879 over de salarissen en besloot alle salarissen te verhogen met 100 tot 300 gulden per jaar.


Directeur H. Eymael diende desondanks zijn ontslag in. Hij kon als gewoon leraar in Maastricht meer verdienen dan als directeur aan de Venlose HBS.

Den Haag wenste de Tilburgse leraar P. Steyns als directeur en dreigde met in het intrekken van de gehele Rijkssubsidie.

Venlo benoemt echter een andere leraar en stelt, dat als de minister zich hier niet mee kan verenigen, hij er maar een Rijks Hoogere Burger School van moet maken.

In 1880 reserveerde minister Sis de nodige gelden voor de overname van de Venlose HBS.

Venlo zal lokalen en hulpmiddelen van de HBS gratis in bruikleen stellen aan het Rijk, zolang in het gebouw aan de Markt een HBS wordt aangehouden.


Met 41 tegen 29 stemmen kreeg minister Six voldoende steun voor de overname van de Venlose HBS.

De RijksHBS is een feit.
















Het gemeentebestuur en directeur Steyns adviseerden de minister een nieuwe school te bouwen.

Het duurt echter 1883 tot minister Heemskerk een driemanschap, bestaande uit de directeur van de HBS Steyns, de inspecteur voor het Middelbaar Onderwijs Salverda en de rijksbouwkundige voor de onderwijsgebouwen, laat onderzoeken wat de voorkeur moest hebben, verbouwing of nieuwbouw.

Links op de foto zien

we het pand van

Guus Schraven,

tegenwoordig Café-

Restaurant Centraal,

daarnaast het huidige

pand 'Old Dutch'.

Dan het pand van de

Hogere Stadsschool.

Het Rijk had zich echter niet voldoende geïnformeerd over de toestand van het gebouw aan de Markt dat nu Rijks-eigendom was geworden.

Er was geen speelplaats, geen conciërgewoning, de kelders waren onbruikbaar omdat ze verpacht waren

aan bier- en wijnhandelaren. De lokalen waren door het stijgend aantal leerlingen

te klein en het meubilair sterk verouderd.


Het gemeentebestuur en directeur Steyns adviseerden de minister een nieuwe school te bouwen. Het duurt echter 1883 tot minister Heemskerk een driemanschap, bestaande uit de directeur van de HBS Steyns, de inspecteur voor het Middelbaar Onderwijs Salverda en de rijksbouwkundige voor de onderwijs-gebouwen, laat onderzoeken wat de voorkeur moest hebben, verbouwing of nieuwbouw.

links: Stadhuis         |       rechts: pand Bervoets

links van het midden: Rijks HBS van 1880 - 1889

Up (parent). gebouw.